Abort gør dig ked af det

Og så blev det søndag – og også mandag og tilmed tirsdag, og nu er det pludselig onsdag, og jeg har stadig ikke fundet den heldige vinder af Caitlin Morans bog. Shame on me. Men nu gør jeg det, der er bare noget jeg skal sige først. Og det handler om aborter og den kampagne, som forstyrrede mennesker (og det mener jeg virkelig de er) har besluttet sig for at hælde ud over os alle sammen. En kampagne så fuld af dårlig samvittighed, at jeg får lyst til at råbe højt tilbage. SHUT UP! Fri abort er en basal rettighed, som jeg mener alle kvinder bør have adgang til. Punktum. Og jo, du kender måske en fjern slægtning eller veninde eller gammel skolekammerat om hvem nogen har fortalt, at hun bruger abort som prævention. Og hvad så? Har jeg lyst til at spørge. Der er vel ingen, der seriøst mener at vi skal begrænse adgangen til abort, fordi en eller anden vi en gang har hørt om efter sigende har været en lidt for flittig gæst på hospitalet. Nej vel?

Caitlin Morans bog indeholder et meget fint og nuanceret kapitel om netop abort, og det vil jeg anbefale alle, også de religiøse (i enhver forstand) modstandere, at læse. Kapitlet om aborter, om hendes egen, om hvordan vi ser på abort (de dårlige og de gode), om hvordan vi ser på mødre, og hvorfor hun tror på, at kvinder er i stand til at træffe et kvalificeret valg, inden de får en abort. Det er kloge ord, og jeg blev faktisk rørt undervejs, fordi jeg synes netop det kapitel siger så meget om vores forventninger til kvinden som mor – og fødemaskine: ”Den bedste mor – den perfekte mor – vil gå alle ni måneder med ethvert barn, hun undfangede, uanset hvor nedbrydende og ødelæggende det ville være, for hendes kærlighed ville være stor nok til alle.”

Som Moran tror jeg på, at kvinder også når det handler om aborter er i stand til at tage kvalificerede og velovervejede beslutninger, præcis som vi hver dag gør på vores arbejde og i (de fleste) af livets andre forhold. Abortmodstandernes kampagne forsøger at tale til den lille pige i os alle, til den lyserøde drøm om barnet (”du vil jo altid kunne huske det lille hjerte, der slog inden i dig”). De taler enten fra et moraliserende eller et religiøst synspunkt, og det er der formentlig en meget god grund til, for der findes ganske enkelt ikke rationelle argumenter for at fratage kvinden retten til at bestemme over sin egen krop.

Caitlin Morans kapitel skriver åbent og næsten skræmmende nøgternt om sin egen abort, samtidig med at hun igen og igen understreger, at hun ikke var i tvivl eller nogensinde har fortrudt at hun tog den beslutning. Fordi det var den rigtige for hende. I den situation hun var i på det tidspunkt i sit liv. Og det er en helt afgørende pointe: Ingen af os kan (eller bør) gøre os til herre over, hvorvidt en kvinde skal føde et barn. Det er hendes egen beslutning (sammen med faren, hvis der er sådan en), og den ret fortjener ingen at få frataget eller mudret til med andres dårlige samvittighed.

P.S. Luise, du har vundet Kunsten at være kvinde. Send mig din adresse, så får du fluks bogen i din postkasse.

med emneordet , ,

3 thoughts on “Abort gør dig ked af det

 1. soffiereable siger:

  Jeg er fuldkommen enig med dig!
  Jeg blev pæn harm over den der aktion som dem mod abort lavede. Jeg syntes at det var skrækkeligt, at de prøvede på at skræmme folk til at lade vær med at få en abort. Jeg fik følelsen af, at de ikke har et særligt nuanceret syn, når de gør sådan

  Der kan være en million grunde til at nogen vælger at få en abort. Om det er som prævention eller fordi at man er blevet voldtaget. Så er grunden til at man vælger som man gør, er, IKKE, op til andre at bedømme!

 2. teakl siger:

  Jeg er sådan set imod abort, men så er jeg alligevel FOR fri abort,, og det er jo lidt et dilemma … og så alligevel, jeg er imod fordi det er mord, lets face it, det er det jo… vi slår et menneske ihjel ( og nej fri mig for dén dér med slimklatten det er IKKE “bare” en klat når de fleste aborter foretages!)
  Men uden fri abort ville det være alt for mange smadrede liv.. at der så foretages alt alt for mange af de forkerte grunde er jo en anden sag… sommetider er abort bare den mindst dårlige løsning. jeg kan så frygte at det med den sindssyge regering vi har og den slavementalitet som de fleste lægger for dagen og kalder: “solidaritet” kunne gå hen og blive en glidebane der ER allerede mennesker der får en abort fordi barnet er misdannet eller har det forkerte køn, vi skal passe på der ikke får sneget sig noget nyt ind: ” tvangsabort” som en regulering af befolknngen..og en fjernelse af alt hvad der er unormalt eller ville blive dyrt fx mongoler og fysisk handicappede! Måske hvis man faktisk selv skulle betale? Måske skal vi allerede NU være obmærksomme på den glidebane det er at man når man når en vis alder får tilbudt en fostervandsprøve..som mange tager imod selvom de slet ikke på noget tidspunkt har overvejet hvad de vil stille op hvis det ikke er et “perfekt” barn! Det ligger jo lissom i luften at nu får du den her prøve “gratis” den er jo skatteyderbetalt… og så skal du da ha en abort hvis det er et forkert barn ellers er du en belastning for samfundet! I så jeg er for fri abort af de indlysende grunde men imod abort i det hele taget af ligeså indlysende grunde… men verden er ikke perfekt og det bliver den heller aldrig.. vi KAN ikke skabe et perfekt samfund… men vi kan gi hinanden frihed…

 3. Løvinden siger:

  Godt skrevet. Og særdeles vigtigt. Tak for det!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: