Burma for børn

Burma for begyndere – til mine egne og andres børn. Enjoy.

Det er rigtig mange buddhister i Burma. I stedet for kirker bygger de pagoder, som den her. De er dækket med guld og skinner rigtig flot i solen. Ved nogle pagoder bor der også munke og nonner. De spiser ikke kød, fordi de tror på at man skal passe lige så godt på dyrene, som man gør på mennesker. Når burmeserne besøger pagoderne har de blomster med og tænder lys for Buddha. Det her er den største pagode i Burmas hovedstad Yangon. Den er næsten 100 meter høj og over 2500 år gammel.

Mange af de klostre, hvor munkene og nonnerne bor, har skoler, fordi de skoler, som regeringen har, ikke er så gode. Fx må børnene ikke lære at tale deres eget sprog, men kun burmesisk. Det her en skole i den del af Burma, der hedder Karenstaten. Her lærer børnene både at tale karensk, som er deres eget sprog, og burmesisk. Det er en nonne, en pige, der sidder forrest, og en dreng, en munk, der sidder bagerst. Det kan godt være lidt svært at se forskel, fordi de barberer deres hår af. De andre børn har skoleuniformer på, hvid skjorte og slips. Børnene forbereder sig til eksamen. De har flyttet deres borde og stole uden for under et stort træ, fordi det er alt for varmt at sidde indenfor.

Det her billede er fra en kostskole, hvor børnene boede går i skole og bor. Det er ikke altid der er en skole i den landsby, hvor de bor, og så flytter de i stedet ind på kostskolen. De besøger deres familie en gang om året, måske to hvis det ikke er for langt væk. Det er pigernes sovesal. Bænken de sidder på er også deres seng. Om aftenen ruller de en tynd madras ud, som de sover på. Alle deres ting har de i små kasser eller poser forenden af sengen. Du kan se nogle af dem allerbagerst i billedet.

På klostrene kan man tit få gratis mad. Det her er en kæmpe gryde med en karryret med grøntsager. Dem, der laver maden står op klokken halv fire om morgenen (eller midt om natten), inden det bliver lyst. I Burma kan man godt spise ris og stærk karry til morgenmad. På det her kloster serverer de gratis mad for 20.000 mennesker om året..

Rigtig mange steder laver de mad over bål. Det her er den kæmpestore gryde, hvor de koger ris til karryen. Det sorte rør står ned over risen ligesom et låg på en gryde. Det er meget tungt. Som I kan se skal der to mennesker til at trække låget op.

Hvis man går på restaurant i Burma, så får man en masse små skåle med mad, så man selv kan blande det, man gerne vil have. Der er både karryretter med kød og uden kød. Ris. Masser af friske grøntsager og små skåle med chili og hvidløg. Til maden drikker man rismælk eller palmevin, som er lidt stærkt.

De fleste restauranter er gadekøkkener, hvor man sidder på bittesmå stole på fortovet og spiser mad. Burmeserne kan også rigtig godt lide at drikke te. Hvis man bestiller te, får man en meget stærk te med kondenseret mælk, som er meget sød. Det er næsten som en dessert. På bordene står der altid en kande med almindelig te, som er gratis at drikke.

Uden for hovedstaden er der ikke ret mange biler, for de er meget dyre. Benzin er også rigtig dyrt. I stedet kører folk på cykel eller knallert. De er meget gode til at køre med alle mulige ting både på cykel og knallert. Det her er en motorcykel fuld af æg.

Fordi benzinen er dyr, er der heller ikke ret mange tankstationer uden for hovedstaden. I stedet er der små boder langs vejen, hvor man kan købe en flaske benzin og hælde på sin knallert.

I hovedstaden er mange flotte gamle huse. De er temmelig slidte, men alligevel ret fine.

Der er mange, der bruger paraplyer - og ikke kun når det regner. Solen er meget stærkt, og så bruger de paraplyen som skygge. Midt på dagen kan det lige nu godt være 40 grader i skyggen. Det er varmere end det nogensinde bliver i Danmark om sommeren.

I Burma er det militæret, der bestemmer. Kvinden på billedet hedder Aung San Suu Kyi. Hun er meget populær, fordi hun siger, at alle skal være med til at bestemme, ikke bare militæret. I lang tid sad hun i husarrest, fordi militæret havde bestemt, at hun ikke måtte gå ud af sit hus. Man måtte heller ikke vise billeder af hende eller sige hendes navn højt. Men nu er hun blevet løsladt, og man må gerne vise billeder af hende. Så alle steder kan man købe plakater med Aung San Suu Kyi, og selv taxachaufføren har et billede af hende i sin bil. Manden ved siden af hende, er hendes far, som også er meget populær. Han er død nu. Burmeserne håber hun kan være med til at ændre Burma, så alle kan være med til at bestemme. Ligesom i Danmark.

Det her er et populært pigeband i Burma. De hedder Me N Ma. Når man siger det højt lyder det lige som Myanmar, som er et andet navn for Burma. Hvis du klikker på billedet, kan du se en af deres musikvideoer og høre en af deres sange.

med emneordet , ,

One thought on “Burma for børn

  1. Bag hækken siger:

    Fin blanding af farver og støv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: